Οι 10 μεγαλύτεροι εχθροί για το δέρμα σου

Μάθε ποιοί είναι οι 10 μεγαλύτεροι εχθροί που βλάπτουν το δέρμα σου, όποιο τύπο επιδερμίδας κι αν έχεις και σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεσαι, και κρατήσου όσο μπορείς μακριά τους!!!

 

 

1. Κάπνισμα

Το κάπνισμα, όπως ίσως έχεις ακούσει ξανά, περιορίζει την κυκλοφορία του οξυγόνου στα αγγεία σου με αποτέλεσμα να έχεις θαμπή επιδερμίδα. Επίσης, καταστρέφει την πολύτιμη για την ανάπλαση των κυττάρων σου βιταμίνη C.

 

2. Ατμοσφαιρική ρύπανση

Εάν δεν έχεις την τύχη να κατοικείς σε περιοχή με καθαρό αέρα, αλλά ζεις σε μεγαλούπολη, η ρύπανση καταστρέφει το δέρμα σου και φράσσει τους πόρους σου. Επιβάλλεται ο καθημερινός καθαρισμός πρωί και βράδι.

 

3. Ξηρός αέρας

Ο ξηρός αέρας από ανεμιστήρες ή καλοριφέρ ξηραίνει την επιδερμίδα σου και την αφυδατώνει. Φρόντισε την ενυδάτωσή της και σκέψου το ενδεχόμενο υγραντήρα, που θα βοηθήσει και στην ποιότητα του αέρα που αναπνέεις.

 

4. Αυξομειώσεις βάρους

Η ελαστικότητα του δέρματός σου δεν καταφέρνει πάντα να το προσαρμόζει σε μεγάλες και συχνές αυξομειώσεις βάρους, με αποτέλεσμα να αποκτάς ρυτίδες, πτυχές και ραγάδες ή χαλαρό δέρμα. Διατήρησε το βάρος σου σταθερό.

 

5. Λανθασμένη εφαρμογή ή επιλογή προϊόντων

Οι κινήσεις σου όταν απλώνεις μέικ απ ή κρέμα θα πρέπει να είναι απαλές και επιφανειακές, διαφορετικά το δέρμα σου φθείρεται. Επίσης, θα βλάψει την επιδερμίδα σου ό,τι δεν της ταιριάζει, π.χ. μια ενυδατική κρέμα όσο ακριβή και καλή κι αν είναι μπορεί να φθείρε το δέρμα σου εάν προορίζεται για άλλο τύπο επιδερμίδας.

 

6. Υπερβολικός καθαρισμός ή απολέπιση

Ακολούθησε τις συμβουλές των ειδικών για καθαρισμό πρωί-βράδι και το πολύ 2 φορές την εβδομάδα απολέπιση, ανάλογα και τον τύπο του δέρματός σου. Μην το παρακάνεις, γιατί θα έχεις αντίθετα αποτελέσματα, όπως ερεθισμό του δέρματος και καταστροφή του υδρολιπιδικού φιλμ της επιδερμίδας.

 

7. Αλκοόλ

Το οινόπνευμα προκαλεί αφυδάτωση στον οργανισμό, κάτι που επηρεάζει άμεσα και την όψη του δέρματός σου. Περιόρισέ το και μην ξεχνάς ότι καταστρέφει επίσης χρήσιμες βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

 

8. Φάρμακα

Ενδεχομένως κάποια φάρμακα που λαμβάνεις προκαλούν φωτοευαισθησία με αποτέλεσμα ξηρότητα, κοκκινίλες ή σπυράκια να εμφανιστούν στην επιδερμίδα σου. Εάν παρατηρείς τέτοια σημάδια, μίλησε με το γιατρό σου.

 

9. Ήλιος

Ο ήλιος έχει γίνει πια και εχθρός εκτός από φίλος, εξαιτίας της τρύπας του όζοντος. Γνωρίζεις πιθανότατα ότι οι ακτίνες του είναι πολύ βλαβερές τόσο για τα επιφανειακά όσο και για τα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας σου και μπορεί να προκαλέσει από ερεθισμούς, ξηρότητα, αφυδάτωση έως και καρκίνο του δέρματος. Περιόρισε το χρόνο έκθεσής σου στον ήλιο και μην ξεχνάς το αντηλιακό σου με πολύ υψηλό δείκτη προστασίας. Οι ειδικοί συμβουλεύουν τις γυναίκες των μεσογειακών χωρών να φορούν αντηλιακή προστασία όλο το χρόνο.

 

10. Δυσκοιλιότητα

Εάν υποφέρεις από δυσκοιλιότητα, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει συσσώρευση τοξινών, που μπορεί να βρουν διέξοδο και στο δέρμα σου. Πιες αρκετό νερό και φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες που βοηθούν το πρόβλημα.