Ποιος είναι ο τύπος της επιδερμίδας σου;

Κάθε γυναίκα έχει τον δικό της τύπο επιδερμίδας και αντίστοιχα χρειάζεται διαφορετική περιποίηση και φροντίδα. Μάθε ποιος είναι ο τύπος δέρματός σου, ώστε να επιλέγεις τον κατάλληλο τρόπο να τη φροντίζεις και να ανταποκρίνεσαι στις ανάγκες της.

 

 

Μικτή επιδερμίδα

Ο μικτός τύπος επιδερμίδας είναι ο πιο συνηθισμένος. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι ότι το δέρμα μπορεί να είναι κανονικό ή ξηρό σε ορισμένες περιοχές του προσώπου, ενώ ταυτόχρονα σε άλλες να είναι υπερβολικά λιπαρό. Συνήθως οι λιπαρές περιοχές βρίσκονται στη ζώνη Τ του προσώπου, δηλαδή στο μέτωπο, τη μύτη και το σαγόνι. Οι πόροι μπορεί να είναι διεσταλμένοι και να υπάρχουν μαύρα στίγματα ή γυαλάδα στη ζώνη Τ.

Η φροντίδα της μικρής επιδερμίδας μπορεί να είναι μια μικρή σπαζοκεφαλιά. Δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις διαφορετικά προϊόντα στις διαφορετικές περιοχές του προσώπου, ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν τοπικά, π.χ. έντονη ενυδάτωση στα ξηρά σημεία ή ρυθμιστικά προϊόντα για τον έλεγχο της λιπαρότητας στη ζώνη Τ.

 

Ξηρή επιδερμίδα

Η ξηρή επιδερμίδα σου δίνει μια αίσθηση «τραβήγματος» και της λείπει νερό και λάμψη. Έχει μειωμένη ελαστικότητα, συχνά εμφανίζει κόκκινες κηλίδες και έχει τραχιά αίσθηση, με ορατές γραμμές. Είναι συνήθως θαμπή με πόρους που δεν είναι ορατοί. Όταν της λείψει η ενυδάτωση μπορεί να ξεφλουδίσει ή να υπάρξει ερεθισμός ή φαγούρα.

Αυτός ο τύπος επιδερμίδας χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα με εντατική ενυδάτωση και προστασία από παράγοντες που μπορεί να την αφυδατώσουν, όπως ήλιος, σαπούνι κτλ.

 

Κανονική επιδερμίδα

Η κανονική επιδερμίδα έχει λίγες ή ελάχιστες ατέλειες, δεν εμφανίζει ευαισθησίες, έχει λάμψη και οι πόροι δεν είναι ιδιαίτερα ορατοί. Η κανονική επιδερμίδα δεν εμφανίζει ούτε ξηρότητα, ούτε υπερβολική λιπαρότητα. Λίγες γυναίκες έχουν την τύχη να έχουν κανονική επιδερμίδα και στην περίπτωση αυτή η φροντίδα και η επιλογή προϊόντων είναι σχετικά απλή υπόθεση. Ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου οι ανάγκες της κανονικής επιδερμίδας μπορεί να αλλάξουν.

 

Λιπαρή επιδερμίδα

Η λιπαρή επιδερμίδα έχει κύριο χαρακτηριστικό της την υπερβολική λιπαρότητα εξαιτίας της υπερπαραγωγής σμήγματος, που έχει ως αποτέλεσμα γυαλάδα και λιπαρή αίσθηση. Συχνά εμφανίζει διεσταλμένους πόρους, μαύρα στίγματα και σπυράκια ή ατέλειες.

Ο τύπος αυτός χρειάζεται καλό καθαρισμό και απολέπιση με κατάλληλα προϊόντα, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται ενυδάτωση. Χρησιμοποίησε ελαφριές ενυδατικές κρέμες ή λοσιόν και επίλεξε προϊόντα που δεν παράγουν σμήγμα το μακιγιάζ σου. Θεωρείται, επίσης, ότι η λιπαρότητα επιβαρύνεται από ορμονικές αλλαγές (π.χ. στην εφηβεία), στρες και διατροφή.

 

 

Ευαίσθητη επιδερμίδα

Η ευαίσθητη επιδερμίδα εμφανίζει συχνά κοκκινίλες, ξηρότητα και φαγούρα, συνήθως εξαιτίας εξωτερικών παραγόντων, όπως προϊόντα μακιγιάζ ή φροντίδας ή εξαιτίας του ήλιου, κρύου, ρύπανσης ή άλλων ερεθιστικών παραγόντων.

Αναζήτησε προϊόντα κατάλληλα για ευαίσθητο δέρμα, χωρίς αρώματα και ερεθιστικές ουσίες. Φρόντισε σχολαστικά τον καθαρισμό και την ενυδάτωση του δέρματός σου και φόρα πάντα αντηλιακή κρέμα.