Ο θυρεοειδής αδένας σου λειτουργεί σωστά;

Ο θυρεοειδής αδένας ρυθμίζει πολλές βασικές λειτουργίες του οργανισμού σου, αλλά συχνά δεν λειτουργεί σωστά, κάτι που παρατηρείται περισσότερο σε γυναίκες. Οι ορμόνες του επηρεάζουν όλα τα όργανα και τις λειτουργίες του σώματος, γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζεις εάν λειτουργεί σωστά, καθώς είναι το «ρολόι» του οργανισμού σου!

 

Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στην περιοχή του λαιμού σου και έχει ένα χαρακτηριστικό σχήμα πεταλούδας. Παράγει ορμόνες που ελέγχουν το μεταβολισμό σου και που παίζουν καθοριστικό ρόλο για πολλές λειτουργίες του. Συνεπώς, εάν ο αδένας υπολειτουργεί ή υπερλειτουργεί και αντίστοιχα τα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών είναι πολύ χαμηλά ή πολύ υψηλά, είναι πιθανό να έχεις διάφορα συμπτώματα.

 

Τι συμβαίνει όταν ο θυρεοειδής αδένας σου δεν λειτουργεί σωστά;

Υπάρχουν δύο περιπτώσεις, είτε ο αδένας υπολειτουργεί, είτε υπερλειτουργεί και έχουμε αντίστοιχα υποθυρεοειδισμό ή υπερθυρεοειδισμό.

 

Υποθυρεοειδισμός – όταν ο θυρεοειδής αδένας υπολειτουργεί

Ο υποθυρεοειδισμός έχει ως αποτέλεσμα χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών που μπορεί να σε κάνουν να νιώθεις ατονία, κόπωση, υπνηλία, αδυναμία συγκέντρωσης, απώλεια μαλλιών, αίσθηση κρύου, πρόσληψη βάρους, ξηρότητα στο δέρμα, διαταραχές στον κύκλο σου, ίσως και συμπτώματα κατάθλιψης. Η πιο συχνή αιτία υποθυρεοειδισμού είναι η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, μια αυτοάνοση ασθένεια που εμποδίζει τον αδένα να παράγει επαρκή ποσότητα ορμονών.

 

Υπερθυρεοειδισμός – όταν ο θυρεοειδής αδένας είναι υπερβολικά δραστήριος

Όταν ο θυρεοειδής αδένας σου παράγει περισσότερες ορμόνες από το φυσιολογικό, έχεις υπερθυρεοειδισμό και ως αποτέλεσμα μπορεί να χάνεις βάρος, να έχεις υπερένταση, ευερεθιστότητα,  διαταραχές στον κύκλο σου, δυσκολία στον ύπνο, να ιδρώνεις πολύ κ.α. Είναι λιγότερο συχνός από τον υποθυρεοειδισμό.

 

Ένα άλλο σύμπτωμα που θα σε κάνει να σκεφτείς ότι ο θυρεοειδής αδένας σου δεν λειτουργεί σωστά είναι η βρογχοκήλη, δηλαδή ένα ορατό πρήξιμο στο λαιμό. Ο γιατρός σου θα εκτιμήσει, με τη βοήθεια αιματολογικών εξετάσεων, ψηλάφησης και υπέρηχου, εάν η βρογχοκήλη οφείλεται σε  πάθηση του θυρεοειδούς, σε όζους ή σε άλλη πάθηση άσχετη με τον αδένα.

Για να διαπιστώσεις εάν ο θυρεοειδής σου λειτουργεί σωστά, ο γιατρός σου θα σου συστήσει αιματολογικές εξετάσεις και πιθανότατα και υπέρηχο. Καλό είναι να εξεταστείς εάν έχεις συμπτώματα, εάν υπάρχει ιστορικό στην οικογένειά σου με παθήσεις του θυρεοειδούς ή όταν κρίνει ο γιατρός σου. Ο γιατρός σου θα εκτιμήσει τα αποτελέσματα και θα καθορίσει γιατί ο θυρεοειδής σου μπορεί να μη λειτουργεί σωστά.

Εάν ο γιατρός σου διαγνώσει κάποια πάθηση του θυρεοειδούς  και θελήσει να διορθώσει τα επίπεδα των ορμονών σου, πιθανότατα θα σου χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή. Στην περίπτωση του υποθυρεοειδισμού χορηγείται η θυρεοειδική ορμόνη με τη μορφή χαπιού και υπάρχει σημαντική διόρθωση των συμπτωμάτων. Για τον υπερθυρεοειδισμό, χορηγείται φαρμακευτική αγωγή, ώστε ο θυρεοειδής να πάψει να παράγει περισσότερη ορμόνη από όση χρειάζεσαι.

Πλέον, έλεγχος των θυρεοειδικών ορμονών γίνεται και στην εγκυμοσύνη ή μετά από αυτήν, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι η εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε κάποια ανωμαλία στη λειτουργία του αδένα.