Αντιμετώπισε την ξηροφθαλμία

Νιώθεις ξηρότητα και φαγούρα στα μάτια; Μάθε τι φταίει και και τι μπορείς να κάνεις για να ανακουφιστείς.

 

Πού οφείλεται η ξηροφθαλμία

Συνήθως οι «ύποπτοι» για την ξηροφθαλμία είναι διάφορα αλλεργιογόνα, όπως σκόνη και γύρη, αλλά και η ατμοσφαιρική μόλυνση και η ξηρή ατμόσφαιρα (είτε έξω είτε σε εσωτερικό χώρο με θέρμανση ή κλιματισμό). Επίσης, όσο μεγαλώνεις είσαι πιο επηρεπής στην ξηροφθαλμία, καθώς παράγεις λιγότερο δάκρυ από τους αδένες σου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ξηροφθαλμία συνδέεται και με διάφορες νόσους ή ορμονικές διαταραχές ή με ορισμένα φάρμακα. Μπορεί να παρατηρείς πιο έντονα τα συμπτώματα όταν έχεις αρκετή ώρα στον υπολογιστή ή την τηλεόραση, καθώς οι βλεφαρισμοί σου είναι πιο αραιοί.

 

Συμπτώματα

Αισθάνεσαι τα μάτια σου ξηρά ή ταυτόχρονα νιώθεις φαγούρα ή ελαφρύ κάψιμο. Ίσως νιώθεις ότι υπάρχει ένα ξένο σώμα και πιθανό να υπάρχει αυξημένη ευαισθησία στο φως, τη σκόνη κτλ.

 

Αντιμετώπιση

Καταρχήν, μην ξεχνάς να ενυδατώνεσαι αρκετά, πίνοντας άφθονο νερό. Εάν χρησιμοποιείς υπολογιστή ή γενικά οθόνη, μην ξεχνάς να ανοιγοκλείνεις συχνά τα βλέφαρά σου, ώστε να ενυδατώνονται τα μάτια σου. Φρόντισε τη σωστή υγρασία σε εσωτερικούς χώρους και μην τρίβεις τα μάτια σου, καθώς θα τα ερεθίσεις ακόμη περισσότερο.

Βάλε στη διατροφή σου τα καλά λιπαρά οξέα Ωμέγα-3 που θεωρείται ότι βοηθούν τα μάτια και τη μείωση φλεγμονών στην περιοχή τους, π.χ. επίλεξε λιπαρά ψάρια.

Εάν φοράς φακούς επαφής, κάνε ένα μικρό διάλειμμα για 1-2 μέρες ή βγάζε τους στο σπίτι, για να βοηθήσεις τα μάτια να ξεκουραστούν.

Επίσης, μπορείς να ανακουφιστείς με λίγες σταγόνες φυσιολογικού ορού ή εάν το πρόβλημα είναι έντονο να καταφύγεις σε λύσεις τεχνητών δακρύων, αφού συμβουλευτείς τον οφθαλμίατρό σου.