Πόνος στο γόνατο; Τι μπορείς να κάνεις

Οι πόνοι στις αρθρώσεις και ιδιαίτερα στα γόνατα είναι αρκετά ενοχλητικοί και μπορεί να γίνουν χρόνιοι, ιδιαίτερα όταν οι απαιτήσεις που έχεις από αυτά με τη φυσική σου δραστηριότητα αυξάνονται. Υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείς να κάνεις για να ανακουφιστείς.

 

 

Βάλε πάγο

Τοποθέτησε μια παγοκύστη στο γόνατό σου για πέντε έως δέκα λεπτά, έχοντας το πόδι σηκωμένο, π.χ. σε μια καρέκλα. Ο πάγος μειώνει τη φλεγμονή και την αίσθηση πόνου. Βάλε πάγο αμέσως μετά την προπόνησή σου, μετά τις διατάσεις σου. Μπορείς να επαναλάβεις 2-3 φορές την ημέρα.

 

Ενδυνάμωση

Απλές ασκήσεις ενδυνάμωσης θα βοηθήσουν στο πρόβλημα του γονάτου σου. Η πιο δημοφιλής άσκηση είναι η έκταση ποδιών, στο αντίστοιχο μηχάνημα στο γυμναστήριο. Αργότερα μπορείς να προσθέσεις και πιέσεις ποδιών, ξανά στο μηχάνημα, ώστε να είσαι σίγουρη ότι έχεις τη σωστή θέση και δεν επιβαρύνεις τα γόνατά σου. Κάνε ενδυνάμωση τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.

 

Διόρθωσε τυχόν λάθη στην τεχνική σου

Δεν αποκλείεται ο πόνος στο γόνατό σου να εντείνεται από μια κακή στάση ή κακή εκτέλεση μιας άσκησης ή κακής στάσης που έχεις όταν τρέχεις. Συμβουλεύσου το γυμναστή σου για τη σωστή εκτέλεση ασκήσεων που εμπλέκουν τα γόνατα και στο τρέξιμο προσπάθησε να βελτιώσεις την τεχνική σου.

 

Φόρα σωστά παπούτσια

Τα σωστά παπούτσια όταν γυμνάζεσαι και μάλιστα ανάλογα με το άθλημα που κάνεις βοηθούν πολύ τις αρθρώσεις σου. Όταν έχεις σωστή στήριξη και απόσβεση της κρούσης στα πέλματα, ωφελείται όλο το σώμα και ιδιαίτερα τα γόνατα και οι αρθρώσεις σου. Αν τα παπούτσια σου είναι παλιά, αντικατάστησέ τα και διάλεξε παπούτσια ανάλογα με τη δραστηριότητά σου.

 

Χάσε βάρος

Εάν είσαι υπέρβαρη, τα γόνατά σου θα ανακουφιστούν ιδιαίτερα εάν χάσεις βάρος. Όμως, ακόμη κι αν βρίσκεσαι στα υγιή όρια βάρους, ακόμη και ένα κιλό λιγότερα σημαίνει λιγότερη πίεση στα γόνατα και μεγαλύτερη ανακούφιση.

 

Κάνε προπονήσεις χωρίς κρούσεις

Ίσως ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις να γυμναστείς με τρόπο που να μην επιβαρύνεις τα γόνατα με την κρούση των ποδιών με το έδαφος. Τέτοιοι τρόποι άσκησης είναι το ελλειπτικό, αντί για τρέξιμο ή ποδήλατο, αλλά και η άσκηση στο νερό. Έτσι, παύεις να επιβαρύνεις τα γόνατά σου, χωρίς να μειώσεις τη φυσική σου δραστηριότητα.

 

 

Γενικά, εάν ο πόνος είναι είναι χρόνιος και παραμένει, καλό είναι να ζητήσεις τη συμβουλή ειδικού φυσιοθεραπευτή ή ορθοπαιδικού, καθώς μπορεί να απαιτούνται πρόσθετα μέτρα ή ακόμη και χειρουργική παρέμβαση, εάν το πρόβλημά σου είναι σοβαρό.