Ψηλά τακούνια – κίνδυνος για τα πόδια σου

Τα ψηλοτάκουνα παπούτσια ή γόβες έχουν ταυτιστεί με τη γυναικεία γοητεία. Κρύβουν, όμως, αρκετούς κινδύνους για τα γυναικεία πόδια και καλό είναι η χρήση τους να είναι περιορισμένη.

 

Τα ψηλά τακούνια ή οι γόβες στιλέτο μπορεί να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα, από χρόνιους πόνους στις αρθρώσεις του ποδιού μέχρι διαστρέμματα στον αστράγαλο, ενώ έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας ή και παραμορφώσεις των δαχτύλων. Η αφύσικη στάση του ποδιού, που δεν είναι σχεδιασμένο από τη φύση να κατανέμει με αυτό τον τρόπο το βάρος του σώματος και να αντέχει αυτές τις καταπονήσεις, οδηγεί σε πολλά προβλήματα.

Το πίσω μέρος της φτέρνας, συνήθως τρίβεται στο παπούτσι και σταδιακά σχηματίζεται μια παραμόρφωση του οστού. Η πίεση μπορεί να προκαλέσει φουσκάλες, πρήξιμο, ακόμη και πρόβλημα στον αχίλλειο τένοντα.

Η μύτη του ποδιού ή οι αρθρώσεις του μεταταρσίου δέχονται επίσης μεγάλη πίεση, που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές στα οστά και τα νεύρα, οδηγώντας σε χρόνιους πόνους ή ακόμη και μικρές ρηγματώσεις των οστών.

Τι μπορείς να κάνεις; Περιόρισε το χρόνο που περνάς πάνω σε πολύ ψηλά τακούνια! Χρησιμοποίησε για την καθημερινή σου μετακίνηση χαμηλά άνετα τακούνια και οπωσδήποτε όχι πιο ψηλά από πέντε εκατοστά.

Διάλεξε φαρδύ τακούνι που θα βοηθήσει να κρατηθεί σταθερός ο αστράγαλός σου για να αποφύγεις τυχόν διαστρέμματα. Το πολύ λεπτό τακούνι ή η γόβα στιλέτο συγκεντρώνουν ακόμη περισσότερο το βάρος και την πίεση σε ένα σημείο, με μεγαλύτερο κίνδυνο για τον αστράγαλό σου.

Από την άλλη μεριά, τα επίπεδα ή flat παπούτσια, όπως κάποιες «μπαλαρίνες» επίσης δεν αποτελούν καλή επιλογή για τα πόδια σου, καθώς δεν τα βοηθούν να λειτουργούν όπως πρέπει στο περπάτημα, ενώ προσφέρουν ελάχιστη υποστήριξη στην καμάρα του ποδιού.

Κακή επιλογή, επίσης, θεωρούνται και οι ψηλές πλατφόρμες, καθώς η βάση του παπουτσιού είναι τόσο συμπαγής και άκαμπτη, που αντιτίθεται στην τάση του ποδιού στο περπάτημα, προκαλώντας προβλήματα στα δομικά μέρη και τους ιστούς του ποδιού σου.

Προτίμησε άνετα παπούτσια για τις καθημερινές σου μετακινήσεις και άφησε τις ψηλές και κομψές γόβες σου στη ντουλάπα για τις πιο εντυπωσιακές σου εμφανίσεις. Δοκίμασε  προσεκτικά ένα νέο παπούτσι πριν το αγοράσεις και σιγουρέψου ότι δεν νιώθεις πόνο ή πίεση πριν αποφασίσεις να το αποκτήσεις  (μη  βασιστείς στο ότι «θα ανοίξει με τον καιρό»). Επίσης, μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι γυναίκες φορούν συνήθως μικρότερο νούμερο παπούτσι από το κανονικό τους, κάτι που επίσης επιβαρύνει τις αρθρώσεις του ποδιού και κρύβει κινδύνους παραμόρφωσης. Δοκίμασε ένα νούμερο μεγαλύτερο για να σιγουρευτείς και μην ξεχνάς ότι το κάθε παπούτσι έχει τη δική του φόρμα – μην βασίζεσαι στους αριθμούς και τα μεγέθη, αλλά στο πώς αισθάνεσαι τα πόδια σου.