Πώς να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα

Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού σου συστήματος θα σε θωρακίσει από ιώσεις και ασθένειες και θα σου χαρίσει καλή υγεία και ευεξία. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, με κακές διατροφικές επιλογές, λίγο ύπνο και πολύ στρες απειλούν την αποτελεσματικότητα του αμυντικού αυτού συστήματος. Δες πώς μπορείς να το ενισχύσεις στην καθημερινότητά σου κάνοντας μικρές κινήσεις σε όλους τους τομείς, στη διατροφή, στον τρόπο ζωής σου και στην ψυχολογία σου.

 

 

Μείωσε το στρες

Προσπάθησε με κάθε τρόπο να μειώσεις το στρες στη ζωή σου, κάνοντας στην ανάγκη αλλαγές στις συνήθειές σου. Το διαρκές και έντονο στρες έχει αποδειχτεί ότι αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνει τις φλεγμονές και απειλεί τη σωματική και ψυχική σου υγεία. Βρες τρόπους και χρόνο για χαλάρωση καθημερινά.

 

Φάε αντιοξειδωτικά

Βάλε στη διατροφή σου άφθονα φρούτα και λαχανικά, ώστε να εξασφαλίσεις αρκετή πρόσληψη αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν τα κύτταρα σου από τη φθορά. Μην ξεχνάς να έχεις ποικιλία στα είδη φρούτων και λαχανικών, ενώ ανάμεσα στα top αντιοξειδωτικά ανήκουν το μπρόκολο, τα πορτοκάλια, τα καρότα, τα πράσινα λαχανικά κ.α.

 

Πάρε τις βιταμίνες σου

Εξασφάλισε επαρκή πρόσληψη βιταμινών με κατανάλωση κυρίως φρούτων και λαχανικών. Εάν οι ανάγκες σου είναι αυξημένες, λόγω στρες, κόπωσης, φαρμακευτικής αγωγής ή για άλλο λόγο, σκέψου και συζήτησε με το γιατρό σου το ενδεχόμενο να λαμβάνεις για κάποιο διάστημα μια πολυβιταμίνη.

 

Ασκήσου

Η άσκηση ενισχύει το ανοσοποιητικό σου σύστημα, αλλά μειώνει και άμεσα τον κίνδυνο για οστεοπόρωση, καρδιαγγειακές ασθένειες και ορισμένους τύπους καρκίνου, σύμφωνα με πολυάριθμες μελέτες.

 

Κοιμήσου καλά

Η έλλειψη επαρκούς ή καλής ποιότητας ύπνου έχει αρνητική επίδραση στο ανοσοποιητικό σου σύστημα και κάνει τον οργανισμό σου ευάλωτο σε λοιμώξεις. Εξασφάλισε καλό ύπνο και στην ανάγκη μείνε μακριά από καφεΐνη και άλλα διεγερτικά πριν την ώρα του ύπνου.

 

Περιόρισε τσιγάρο και αλκοόλ

Το αλκοόλ και το κάπνισμα αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Μετρίασε την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνεις και μείωσε ή κόψε το τσιγάρο, καθώς σχετίζεται με προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, παθήσεις των πνευμόνων, άσθμα κτλ.

 

Πλένε τα χέρια σου

Ο πιο εύκολος και απλός τρόπος να βοηθήσεις στην άμυνα του οργανισμού σου και να περιορίσεις τα μικρόβια και τους ιούς που μπορεί να τον προσβάλλουν είναι το συχνό πλύσιμο των χεριών. Πλύνε τα χέρια σου με σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα και προστάτεψε τον εαυτό σου και τους γύρω σου από τη μετάδοση των μικροβίων.

 

Φτιάξε ένα ισχυρό κοινωνικό δίκτυο

Ένα στέρεο και αξιόπιστο δίκτυο από φίλους ή ανθρώπους που μπορείς να επικοινωνήσεις και να στηριχτείς επάνω τους είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την υγεία σου. Μελέτη αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι με ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης σε σύγκριση με όσους δεν έχουν καλές κοινωνικές σχέσεις.

 

Κάνε θετικές σκέψεις

Η θετική σκέψη βοηθά πράγματι το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Μελέτες δείχνουν πως οι αισιόδοξοι άνθρωποι έχουν πιο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα. Γίνε κι εσύ πιο αισιόδοξη, κάνε θετικές σκέψεις στις δύσκολες καταστάσεις, απόλαυσε όσα σου αρέσουν και διώξε την απαισιοδοξία και τις αρνητικές σκέψεις και κράτα μακριά όσους προσπαθούν να σου μεταδώσουν την αρνητική σκέψη τους.

 

Γέλασε!

Το γέλιο κάνει καλό! Οι ειδικοί αναφέρουν ότι ένα ξέσπασμα γέλιου έχει από μόνο του θετική επίδραση στο ανοσοποιητικό σου σύστημα. Επίσης, το γέλιο και το χαμόγελο βοηθούν την καλή και τη θετική διάθεση.

 

Απόλαυσε το σεξ

Μελέτες δείχνουν ότι η καλή σεξουαλική ζωή ενισχύει την υγεία. Απόλαυσε με το σύντροφό σου τακτική σεξουαλική ζωή και απόλαυσε καλύτερη υγεία.

 

Γίνε ζωόφιλη

Ένα κατοικίδιο ζωάκι προσφέρει συντροφιά, συναισθήματα, αλλά και αφορμή για άσκηση. Μελέτες αναφέρουν πως όσοι φροντίζουν ένα κατοικίδιο έχουν μειωμένη αρτηριακή πίεση, χαμηλότερη χοληστερίνη και καλύτερη υγεία της καρδιάς.