"Γιατί δε χάνω βάρος;" Μάθε τις πιθανές αιτίες

Προσπαθείς να χάσεις βάρος, περιόρισες την ποσότητα φαγητού σου, προσπαθείς να κινείσαι, αλλά η ζυγαριά έχει κολλήσει; Μάθε κάποια εμπόδια που μπορεί να σαμποτάρουν τη δίαιτά σου χωρίς να το έχεις φανταστεί.

 

Η δίαιτά σου είναι υπερβολικά στερητική

Μήπως η δίαιτα που ακολουθείς βασίζεται σε μεγάλο περιορισμό θερμίδων και υπόσχεται γρήγορα αποτελέσματα; Μάθε πως όταν περιορίζεις υπερβολικά τις θερμίδες σου, το σώμα σου σύντομα μπαίνει σε κατάσταση «άμυνας» και αρχίζει να αποθηκεύει λίπος και να μειώνει τον μεταβολισμό σου, νομίζοντας ότι μπήκε σε περίοδο στέρησης τροφής σύμφωνα με τα αρχέγονα ένστικτά του! Με απλά λόγια, πετυχαίνεις εντελώς το αντίθετο από αυτό που θέλεις!

 

Τρως μεγάλο γεύμα το βράδυ

Ακόμη κι αν οι συνολικές ημερήσιες θερμίδες σου μέσα στην ημέρα είναι σωστές σαν ποσότητα, εάν το μεγαλύτερο μέρος τους το καταναλώνεις το βράδυ που γυρίζεις στο σπίτι και αφού έχεις μείνει πολλές ώρες νηστική, η επίδρασή τους στην απώλεια βάρους δεν θα είναι η ίδια. Το βράδυ ο οργανισμός σου χαλαρώνει και ο μεταβολισμός σου πέφτει, οπότε όσα φας θα αποθηκευτούν. Προσπάθησε να κατανέμεις τις θερμίδες σου σε πολλά και μικρά γεύματα μέσα στην ημέρα και ακολούθησε το γνωμικό «φάε το πρωί σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν άρχοντας και το βράδυ σαν ζητιάνος»

 

Τσιμπολογάς και δεν προσέχεις τα σνακ σου

Καμιά φορά υποτιμάμε πόσες πολλές θερμίδες καταναλώνουμε με ένα απλό «τσιμπολόγημα» ή με ένα κέρασμα που μας έκαναν στο γραφείο. Επίσης, μπορεί να θεωρείς ότι μια μπάρα δημητριακών είναι ένα υγιεινό σνακ, όμως θα εκπλαγείς αν διαβάσεις στην ετικέτα τις συνολικές θερμίδες που σου προσφέρει. Μάλλον είναι περισσότερες από όσες νόμιζες και ίσως βγήκες εκτός υπολογισμού! Το ίδιο ισχύει και για τους τυποποιημένους χυμούς ή τα ενεργειακά ποτά, που μπορεί να έχουν πολύ περισσότερη ζάχαρη και θερμίδες από όσο νόμιζες. Προτίμησε για σνακ ποσότητες που σε αφήνουν χορτάτη με λίγες θερμίδες, π.χ. φρέσκα φρούτα, στύψε το δικό σου φυσικό χυμό, που θα σου δώσει πολλές θερμίδες και θα γεμίσει το στομάχι σου!

 

Κάνεις «μονόπλευρη» διατροφή

Μήπως η δίαιτά σου αποτελείται από 2-3 τροφές και δεν έχει μεγάλη ποικιλία; Εάν υπερφορτώνεις τον οργανισμό σου με μία τροφή, ακόμη κι αν είναι υγιεινή σαν επιλογή, αυτή παύει να σου προσφέρει οφέλη, ενώ μπορεί να αναπτύξεις ευαισθησία που μπλοκάρει την απώλεια βάρους. Ταυτόχρονα, δεν αφήνεις χώρο για άλλες θρεπτικές τροφές και στερείσαι χρήσιμα συστατικά. Κράτα μια ισορροπία στις διατροφικές επιλογές σου και βάλε αρκετή ποικιλία στα είδη τροφών.

 

Δεν κάνεις αρκετές καύσεις με φυσική δραστηριότητα

Δίαιτα και απώλεια βάρους χωρίς ταυτόχρονη αύξηση της φυσικής σου δραστηριότητας δεν θα σου δώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Βάλε στο πρόγραμμά σου μια δραστηριότητα, όπως περπάτημα, jogging ή οτιδήποτε σε ευχαριστεί και σε βοηθά να κάψεις θερμίδες και να ασκηθείς αερόβια για να χάσεις λίπος. Ασκήσεις ενδυνάμωσης θα βοηθήσουν να μη χάσεις πολύτιμο μυϊκό ιστό, αλλά λίπος κι έτσι το αποτέλεσμα θα είναι πολύ διαφορετικό στον καθρέπτη σου.

 

Δεν κοιμάσαι αρκετά

Η έλλειψη ύπνου δεν σε κάνει μόνο να νιώθεις κουρασμένη και νυσταγμένη, αλλά επηρεάζει τη δίαιτά σου. Ο επαρκής (ή μη) ύπνος σχετίζεται με τα επίπεδα ορμονών που επηρεάζουν τη λειτουργία του οργανισμού σου. Όταν δεν κοιμάσαι αρκετά έχεις περισσότερη έκλυση κορτιζόλης, που ενισχύει την αποθήκευση λίπους. Επίσης η έλλειψη ύπνου διαταράσσει τις ορμόνες λεπτίνη και γρελίνη που σε κάνουν να νιώθεις χορτάτη. Κοιμήσου τουλάχιστον 8 ώρες χωρίς διακοπή.

 

Βγαίνεις εκτός προγράμματος το Σαββατοκύριακο

Μια παρασπονδία δεν είναι και τόσο σημαντική μια φορά την εβδομάδα, έτσι; Είναι όμως ένα πολυπόθητο σοκολατάκι ή ένα ολόκληρο γεύμα  με επιδόρπιο μαζί; Δεν είναι κακό να έχεις μια στο τόσο ένα ελεύθερο γεύμα και να ενδίδεις στις αδυναμίες σου, όμως αναλογίσου πόσο κοστίζει στη δίαιτά σου και αναζήτησε και εκεί την αιτία εάν δεν βλέπεις γρήγορα αποτελέσματα.